Online Psikoterapi


Online Psikoterapi

Terapi ilişkisinde zamansız sonlanmayı önlemek ve destek hizmetini sürdürebilmek amacıyla online terapi iyi bir seçenek. Araştırmalar online görüşme ile terapinin etkili olduğunu göstermektedir. Tabi ki bu terapistinize ve size bağlıdır. Bizzat terapiyi faydalı buluyorsanız online terapinin de genel olarak yararlı olduğunu düşünebilirsiniz.

Peki online psikoterapi nasıl yapılır?

Terapist ve siz online bir platform için karar kılacaksınız. Skype, Facetime, Google Duo, Zoom gibi platormlar online terapi için sık kullanılmaktadır. Bizim önerimiz Skype veya Zoom Cloud Meetings uygulamalarıdır.

Online psikoterapi için nasıl hazırlık yapılmalıdır?

  • Konforunuz için kullanacağınız programı önceden edinin, test edin ve çalıştığından emin olun. Terapistinizin iletişim bilgilerine sahip olduğunuzu doğrulayın.
  • Evinizde mümkün olduğunca mahremiyetinizin olacağı bir yer bulun.
  • Seans boyunca gizlilik ve daha iyi ses kalitesi için mutlaka kulaklık kullanın.
  • Seans süresi boyunca rahat edeceğiniz bir yerde oturduğunuzdan emin olun.
  • Seans boyunca görüşme yapacağınız cihazı sabitleyin, aşırı hareket olmasını engelleyin.
  • Kameranın yatay olmasını ve ekranda sadece yüzünüzün görünmesini sağlayın. Böylece yüz yüze görüşme hissi oluşacaktır.
  • Cihazınızdaki bildirimlerin kapalı olduğundan emin olun. Böylece tüm dikkatinizin seansınıza odaklanmasını sağlayacaktır.

Online psikoterapinin avantajları nelerdir?

Online psikoterapi sayesinde seyahat süresi zamanınızı almayacaktır. Yüz yüze görüşmede seyahat, seans sonrası üzerine düşünmek için bir aralık yaratıyordu. Yoğun geçen bir online seans sonrası terapi üzerine düşünmek, sindirmek için kendinize biraz izin vermelisiniz. Örneğin seans sonunda hemen çocuk bakımına dönmek çok kolay olmayabilir.

Olumsuz hava koşulları, sağlık sorunları ya da uzak mesafeler için online terapi en avantajlı seçenektir.

Bir şekilde terapi süreciniz yarım kalırsa, terapi için ara vermenin beklenmedik faydaları olabileceğini de belirtmek isteriz.

Online psikoterapi düşünüyorsanız terapistinizle mutlaka konuşun ve denemeye değer olup olmadığına birlikte karar verin. Online terapinin sizin için doğru bir karar olup olmadığını önceden bilmek zorunda değilsiniz. Nasıl olduğunu görmek için sınırlı sayıda birkaç seans yapmayı deneyebilirsiniz.

Kaynak: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/think-act-be/202003/how-transition-seeing-your-therapist-online